Om Tyrkiet

Tyrkiet dækker et område på ca. 815.000 km2. Der bor ca. 68 mio. (juli 2001) mennesker i landet og antallet stiger med 2,5 % om året. Hovederhvervet er landbrug, industri, servicefag og turisme. Tyrkiets hovedsted er Ankara med ca. 4 mio. indbyggere. Det er en republik med præsidentstyre. Det moderne Tyrkiets landsfader, Mustafa Kemal Atatürk, grundlagde i 1923 den tyrkiske republik, og han blev derved den første præsident. Han ændrede lovene, så mænd og kvinde blev ligestillet, og han indførte religionsfrihed og det latinske alfabet.

Tyrkiet er blevet et attraktivt feriemål for mange danskere op igennem 1990-erne, og vi er i de senere år også blevet bekendt med, at Tyrkiet har mere at byde på end pragtfulde strande, spændende historisk fortid og en særledes gæstfri befolkning. Ofte tales der om Tyrkiet som ”kontrasternes land”, hvor nyt møder gammelt og øst møder vest.

Tyrkiet har en storslået og varieret natur som byder på frugtbare grønne bakkelandskaber, endeløse sletter, vilde bjerge og helt unikke oplevelser som f.eks. Kappadokien eller Pamukkale. Samtidig finder man på den tyrkiske riviera nogle af Middelhavets smukkeste strande med krystalklart vand.

Det tyrkiske køkken er fremragende. Råvarerne er friske og af høj kvalitet, og der arbejdes omhyggeligt og med hjertet ved gryder og pander. Et måltid startes typisk med en række lækre små forretter. Herefter bydes der på et utal af smagsfulde retter med grøntsager, fisk og kød.

Klimaet i Tyrkiet varierer fra middelhavsklima i det sydlige og vestlige Tyrkiet. Ved Sortehavskysten er temperaturerne lidt lavere, mens der er kolde i det bjergrige østlige Tyrkiet.

 Om Antalya

Antalya er den største by på Tyrkiets rivierakyst og er et af landets mest populære ferieområde. Antalya har ca. en mio. indbyggere og har i de senere år udviklet sig fra at være en fredelig havne- og fiskeby til en storby, som besøges af mange turister. Heldigvis har byen bevaret sin oprindelige charme. Antalya ligger meget smukt på klipper inderst i Antalya Bugt. Den gamle by er centrum, og ligger i området omkring havnen. Strande finder man ikke i centrum af Antalya, men både øst og vest for byen.

I Antalya er der alt, hvad man kan forvente af en storby – både handelsmæssigt, kulturelt og underholdningsmæssigt. Arkæologisk museum, ruiner, restauranter som serverer tyrkiske specialiteter, store basarer, hvor der bl.a. sælges frugt, grøntsager, krydderier, tøj og tasker. Disse ting er bare et lille udpluk af, hvad der kan opleves.

Byens vartegn er den riflede minaret Yivli Minare fra år 1300. Også det arkæologiske museum, Hadrians port og markedet er et besøg værd. Omkring 10 kilometer øst for byen findes de to flotte vandfald Kursunlu og Düden. Desuden ligger de flotte golfbaner i Belek bare 30 km væk..

For de kulturinteresserede ligger Antalya heller ikke langt fra oldtidsbyen Aspendos, som har et af de bedst bevarede teatre i hele Lille Asien. Her arrangeres der hvert år i juni og juli en opera- og balletfestival. Akustiken skulle være helt suværen. Man kan også besøge oldtidsbyen Perge, ca. 15 kilometer vestover mod Antalya. Byen er dateret tilbage til ca. 1000 f. Kr. Og man kan i dag se omfattende og imponerende ruiner af bl.a. et teater, et stadion, romerske bade og et græsk bycentrum. Området rundt om Antalya byder også på mange andre oldtidsfund og ruinbyer.

 Om Alanya

Alanya er en Middelhavsby i det sydlige Tyrkiet på højde med Solkysten i Spanien. I byen bor der ca. 150.000 indbyggere fast, og fra centrum strækker byen sig da også adskillige kilometerlange sandstrande i begge retninger. Alanya ligger ca. to timers kørsel fra Antalya lufthavn.
Alanya er meget vestligt præget. Byen fremtræder som en meget velvedligeholdt by i kraftig udvikling. Omegnen byder på en smuk natur, og alt udstråler gammel, gammel historie. Der er talrige udflugtsmål. Klimaet er – set med danske øjne – behageligt året rundt, dog temmelig varmt i juli og august måned. Lokalbefolkningen er meget venlige og gæstfrie.

Alanya vartegn er det røde tårn og borgen, der adskiller byens to strande. At gå rundt på borgen, er en af de unikke oplevelser i Alanya. Den ligger godt 250 meter over havet, og herfra er udsigten uforglemmelig.

For foden af klippen ligger nyt og gammelt i en spændende blanding. Alanya byder på et utal af muligheder for vandsport. Her dyrkes vandski, windsurfing og paragliding samt dykning.
Både øst og vest for halvøen Alanya ligger på, er der fin sandstrande så langt øjer rækker. Mest kendt er den vestlige strand, Cleopatra Beach. Begge strande har udlejning af solstole og parasoller, og langs stranden ligger adskillige snackbarer.

Alanya er et smukt feriested med moderne hoteller og moteller, adskillige fiskerestauranter, cafeer og barer. Cafeerne som omgiver havnen er blevet populære mødesteder for turister. Fra byens smukke park løber vejen langs kysten til havnen. Langs med vejen ligger talrige butikker, som frister turister med håndarbejder, læder, tøj, smykker og håndtasker, et særkende for området.

 Om Side

Mellem Antalya og Alanya ligger den lille by Side, som daterer sig tilbage til omkring år 600 før vor tidsregning. Dengang var byen og dens lange sandstrande et tilholdssted for sørøvere og slavehandlere. I dag fungerer Side dog som den nyeste af turistbyerne i området

Side's største seværdigheder er det gamle teater samt Apollontemplet. Amfiteatret udmærker sig ved at være anlagt i det fri - modsat de fleste andre teatre, som er bygget ind i en klippevæg. Fra de bagerste pladser er der således en fremragende udsigt over både havet samt den resterende del af ruinområdet og Side by. Om aftenen tændes lysene i og omkring teateret, og den gamle bydel afspærres for trafik.

Her i den charmerende gamle bydel i Side med dens basarer og forretninger er det en fornøjelse at gå rundt og se på det store vareudbud. Når man bliver træt eller bare vil sidde lidt og nyde stemningen, er der et stort udvalg af cafeer og restauranter, der med glæde vil prøve at gøre livet så behageligt som muligt for turisterne – og det tillige til meget overkommelige priser.

Havnen i Side er noget helt for sig selv. Her kan man nyde den dejlige stemning, og der er altid masser at se på. Der er masser af muligheder for at komme ud at sejle fra havnen i Side. Det er en oplevelse at leje en båd med besætning en hel dag. Det kan gøres for et meget rimeligt beløb, men husk at prutte om prisen.

 Om Belek

Belek er først og fremmest et område for mennesker, der vil slappe af – men samtidig være aktive, når solbadningen, svømmeturen, udflugterne og de kulinariske oplevelser er overstået. Byen er beliggende ca. 30 kilometer øst for centrum af Antalya.

Belek har uden sammenligning Tyrkiets bedste golfbaner. Med udgangspunkt i Gloria Golf Resort har man kun få minutters kørsel i buggy til landets bedste Champion Courses, designet af bl.a. Dave Thomas, arkitekten bag det verdens kendte Ryder Cup anlæg på The Belfry. Og inden for en halv times kørsel byder Belek i dag på mere og bedre golf end noget sted i Europa. Navne som Gloria, National, Nobilis og Tat Beach vækker allerede glade minder om pragtfulde runder hos tusindvis af golfere.

Belek har nemlig et interessant udvalg af golfbaner, der helt er på niveau, med forbillederne i vestens.

Der findes adskillige golfbaner af international standard i Belek. TatGolf Belek har 27-hullers baner, National Golf Club har 18-hullers baner, Antalya Golf Club har 18-hullers baner, Gloria Golf Club har 18-hullers baner, Nobilis Golf Club har 18-hullers baner og Millennium Golf har ligeledes 18-hullers baner.

Temperaturen her når sjældent under de 12 grader og derfor giver det optimale betingelser for banernes standart. Flere af golfbanerne ligger lige under ud til havet med en fabelagtigt udsigt over havet og floden og med Taurus bjergene i baggrunden. Mange kræsne golfere er blevet overrasket over den høje standart på banerne i Belek. Byen Belek er i en rivende udvikling. Efterhånden bliver der et dejligt ny forretningscentrum, med et stort vareudbud og masser af restauranter.

 Om Kemer

Kemer er en by med ca. 15.000 indbyggere. Den ligger smukt placeret på kysten syd for Antalya ved foden af de majestætiske Taurus bjerge. Turen hertil fra Antalya lufthavn tager en lille time.

Kemer er vokset fra at være en meget lille landsby for bare 15 år siden, til nu at være en af de mest besøgte byer på det gamle Lykiens kyst. Lokalbefolkningen levede dengang mest af at dyrke appelsiner, men nu er det turisterhvervet, der er hovederhvervet.
Kemer er en velfungerende lille by, hvor ingen bygninger er højere end fire etager. Marinaen er en af byens hovedattraktioner, som tiltrækker sejlere fra hele verden.

Det er også her ved marinaen, at byens aften- og natteliv skal findes. Her er der et væld af restaurnater, der serverer alt fra det berømt tyrkiske køkken til internationale delikatesser.

Desuden findes der en masse barer og diskoteker. Især i den berømte Moonlight Park findes om aftenen alt, hvad hjertet begærer af restauranter, barer, diskoteker, minigolfbaner og enkelte souvenirbutikker midt i alt det grønne.

Kemer er et fremragende feriested, og strandene har modtaget det blå flag af EU for renhed og sikkerhed. Her er alle slags vandaktiviteter mulige samt forskellige aktiviteter i skovene. Beldibi mod nord og Tekirova syd for Kemer er også alle tiders feriesteder, som er omgivet af fyrretræer.
Man kan tage en bådtur fra Kemer til Kekova Island via Demre (Myra). På turen ser man St. Nicholaus kirken i Demre, og man kan bade i det krystalklare vand i Kekovabugten. Man kan også tage på en shopping tur til Antalya, besøge Aspendos operafestival eller Manavgat-vandfaldet i øst.

 
Copyright © 2005-2008 dkHome